Nederlandse natuursteen

In Nederland importeren we natuursteen, omdat we in Nederland zelf maar twee soorten hebben. In Nederland komt namelijk alleen mergel en zandsteen voor. 

NatuursteenMergel staat in Nederland beter bekend als Limburgse mergel. Dit is dan ook waar mergel vandaan komt. In Limburg zijn er tunnels van kilometers lang, doordat er veel mergel uit de grond is gehaald. Mergel wordt tegenwoordig nog alleen gedolven nabij Sibbe in Limburg. Zandsteen kwam vooral uit Gelderland, maar helaas word dit ook niet meer gedolven in Nederland. De laatste groeve nabij Winterswijk is al een ruime tijd gesloten.

Import

In Nederland maken we veel gebruik van natuursteen, maar we moeten het wel importeren. In Nederland zijn er bedrijven die de natuursteen importeren en er producten van maken. Er zijn ook bedrijven die de natuursteen importeren en het als bouwmateriaal gebruiken. In Nederland halen we ons natuursteen vooral uit Duitsland, Spanje en België. Uit België en Duitsland halen we vooral graniet. Uit Spanje wordt er veel marmer geïmporteerd. Je kunt meer leren over natuursteen op redstone.nl

Marmer en graniet

Beide natuurstenen zijn zeer gewild. Graniet is een gesteente dat ontstaan is door het ondergronds stollen van magma. Marmer is weer een ander soort natuursteen, dat door druk en extreme hitte is ontstaan. Het was eerst kalksteen, dat later door druk en hitte is verandert tot marmer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *